Gråsälsstammen i Östersjö-området (inklusive Bottenhavet och Bottenviken) har växt stadigt sedan 1980-talet. Naturvårdsverket har sedan den 1 februari 2022 rätt att fatta beslut om licensjakt på gråsäl och knubbsäl. Det övergripande syftet med licensjakten är att en del av att skapa en adaptiv och ekosystembaserad förvaltning av respektive art.

Sälstammen är idag så stor att den orsakar skador på fisket och Naturvårdsverket har beslutat att tillåta även licensjakt.  Syftet är att genom jakten reglera beståndet.

Även i vårt närområde har vi en ökande sälstam. Utifrån den problematik som följer med det har Byskeälvens FVO bokat 12 platser för en  säljaktsutbildning den 7 augusti 2022.

Nu söker vi jägare som vill jaga säl i vårt närområde. Kostnaden för en kurs är 1900 kr per person men vi har valt att subventionera utbildningen så att den som går utbildningen endast behöver betala 500 kr. Det är enbart 12 platser så vi vill att du som är intresserad skickar ett mail till oss där du berättar varför just du bör få gå denna utbildning. Vi kommer därefter att välja ut 12 lämpliga personer som får gå den subventionerade utbildningen.

Mera information finns på här: 2022-08-06 Byske – Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)
Notera att vår utbildning är söndag 7 augusti 2022.

Intresseanmälan skickar du till ordf@byskealven.se

 

Translate »